Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Η τελευταία ημέρα του 29ου συνεδρίου της ΕΜΕ στην Μεσσήνη.

Την Κυριακή 11-11-12 έληξε το 29ο Συνέδριο της ΕΜΕ στην Μεσσήνη. Οι σύνεδροι , επισκέφθηκαν την Αρχαία Μεσσήνη όπου εντυπωσιάστηκαν από τον χώρο και τα νέα Αρχαιολογικά ευρήματα που έχει ανακαλύψει η αρχαιολογική σκαπάνη υπό τον κ. Πέτρο Θέμελη. Την ξενάγηση  είχαν Αρχαιολόγοι συνεργάτες του κ. Θέμελη . Πάνω από 300 άτομα επισκέφθηκαν τελικά τον Χώρο και το Μουσείο και τα Τείχη , όπου βοηθούντος και του καιρού, απεκόμισαν άριστες εντυπώσεις. Στην συνέχεια μετέβησαν στο Δημαρχείο Μεσσήνης , όπου έγινε η καταληκτική κεντρική ομιλία του καθηγητή του Μαθηματικού Τμήματος του Παν. Αθηνών κ. Σταύρου Παπασταυρίδη. Θέμα της ομιλίας ήταν το διαβόητο θεώρημα του Fermat και αν άξιζε τελικά ο τεράστιος θόρυβος -συζητήσεις που προσεκλήθησαν με την απόδειξή του, που αρχικώς αμφισβητήθηκε και τελικώς επαληθεύθηκε οριστικά το 1995 . Η προσέγγιση του κ. Παπασταυρίδη ήταν πολυεπίπεδη και από πολλές οπτικές, που παρουσίασε την αποτίμηση της προσπάθειας και του αποτελέσματος, αλλά και της ίδιας της μαθηματικής βαρύτητας της πρότασης που είχε προλάβει να γίνει διάσημη, αφού μεγάλοι μαθηματικοί του παρελθόντος προσεπάθησαν να την αποδείξουν ανεπιτυχώς με τα μαθηματικά εργαλεία της εποχής τους, ενώ αυτό έγινε κατορθωτό από τον Wallis.
Τις εργασίες του Συνεδρίου έκλεισε ο Πρόεδρος της ΕΜΕ κ. Γρηγόρης Καλογερόπουλος, δίνοντας ραντεβού για του Χρόνου, στην όμορφη Καρδίτσα, αντιπροσωπεία της οποίας ήλθε με ένα πούλμαν Συνέδρων στην Καλαμάτα , προέβαλε την υποψηφιότητα της Καρδίτσας , κάνοντας ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της. Παράλληλα ο Αναπληρωτής Δημάρχου κ. Μπρατσιάκος, έδωσε ένα συμβολικό δώρο του Δήμου στον κ. Παπασταυρίδη.
Στην συνέχεια στους συνέδρους παρετέθη μπουφές που περιείχε και το ιστορικής καταγωγής από Μεσσήνη έδεσμα της ψητής γουρνοπούλας. Να σημειωθεί, ότι μέχρι τις 4 το απόγευμα παρέμεινε κόσμος  ο οποίος -λαμβάνοντας υπ΄όψιν την ανάδρασή του- έμεινε ικανοποιημένος από όλο το Συνέδριο, κάτι που οφείλεται στο τρέξιμο-συνδρομή  των μελών της οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, στους οποίους αξίζουν συγχαρητήρια. 
Τί μένει από το Συνέδριο:
  • Οι άριστες -όπως μας δήλωσαν-  εντυπώσεις των συνέδρων από την φιλοξενία,  τον χορό του Σαββάτου, όπου μετείχε ο Σύλλογος των φίλων της Μεσσήνης, με χορευτικό Συγκρότημα, παρουσιάζοντας ποικιλία χορών, η Αλεξάνδρα που συνέγειρε το ακροατήριο με τον χορό της, ο κ. Θ.  Μπόλης που συνεχίζει την τριακονταετή του παράδοση στα πρωτότυπά του τολμηρά  ανέκδοτα (!) Οι μετέχοντες των παράπλευρων εκδηλώσεων του Συνεδρίου θα είναι πρεσβευτές της Μεσσηνίας ες αεί.
  • Τα Πρακτικά, που θα είναι, επίσης ες αεί σημείο βιβλιογραφικής Επιστημονικής αναφοράς. 
  • Τα χρήματα  και τις Υπηρεσίες που έδωσαν οι χορηγοί (Περιφέρεια Πελοποννήσου [κ. Πέτρος Τατούλης και Αντιπεριφερειάρχης; κ. Αλευράς] η Καπνοβιομηχανία ΚΑΡΕΛΙΑΣ Α.Ε. [κ. Βικτωρία Καρέλια] Ο Δήμος Μεσσήνης, η επιχείρηση ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, η επιχείρηση ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. ΑΒΕΤ , και ο Δήμος Καλαμάτας )
  • Τα χρήματα που έδωσαν οι Σύνεδροι και οι οικογένειές τους στην τοπική Οικονομία στο τριήμερο.
  • Τα ζωηρά «στρογγυλά τραπέζια»με τις λίαν ενδιαφέρουσες απόψεις που ακούγονται συχνά και με πολύ  γλαφυρό τρόπο.
Μένει και η αγάπη και η αλληλοεκτίμηση των μελών της ΕΜΕ που αυξάνεται μεσοσταθμικά πάντα από ένα τέτοιο Συνεδριακό γεγονός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου