Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

97 χρόνια δράσης κλείνει φέτος η μαθηματική εταιρεία - Οι διοργανώσεις της χρονιάς

Του Θανάση Τοτόμη


Επέτειος για την ελληνική μαθηματική εταιρεία - ΕΜΕ, αυτές τις μέρες. Ιδρύθηκε, στις 8 Απρίλη 1918. Ο κεντρικός επιστημονικός φορέας στον τομέα των μαθηματικών της χώρας μας, κλείνει φέτος ενενήντα επτά χρόνια συνεχούς δραστηριότητας. Ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της, από το 1918 έως το 1926, ο Νίκος I. Χατζιδάκης, καθηγητής διαφορικής γεωμετρίας, στο παν/μιο Αθήνας.
Στο μεταξύ, σημαντικές διοργανώσεις στον τομέα των μαθηματικών, θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια της χρονιάς.
Η Αθήνα, τα Ανώγεια, η Τσιάγκ Μάϊ στην Ταϋλάνδη, και η Καστοριά θα φιλοξενήσουν κάποιες από αυτές.
Αναλυτικά, η ΕΜΕ, ανοίγει τις φετινές διοργανώσεις με την πραγματοποίηση της 32ης βαλκανικής μαθηματικής ολυμπιάδας νέων στην Αθήνα, με τη συμμετοχή 120 σπουδαστών από 10 χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Διάρκεια: Από τις 3 έως τις 8 Μάη.
Προηγουμένως το  διήμερο 17 και 18 Απρίλη, πραγματοποιείται  στα Ανώγεια αφιέρωμα στη Γεωμετρία, από τα παραρτήματα της ΕΜΕ Κρήτης.
Στις εργασίες του, θα παρουσιαστούν σε επτά θεματικές ενότητες, η ιστορία της Ευκλείδειας γεωμετρίας, η στερεομετρία, ο αναρμονικός λόγος, τα θεωρήματα Mενελάου, Ceva και οι γεωμετρικές κατασκευές. Διάρκεια: 17 έως 18 Απρίλη.

Διοργανωτές, είναι τα παραρτήματα της μαθηματικής εταιρείας, ΕΜΕ Ηρακλείου, Χανίων και Λασιθίου, σε συνεργασία με την ηλεκτρονική σελίδα mathematica. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα της διοργάνωσης εδώ
Στη συνέχεια, στο πανεπιστήμιο της πόλης Τσιάγκ Μάϊ, της Ταϋλάνδης, πραγματοποιείται η 56η διεθνής μαθηματική ολυμπιάδα νέων. Χρόνος διεξαγωγής: Aπό τις 4 έως τις 16 Ιουλίου.
Η διεθνής μαθηματική ολυμπιάδα ΙΜΟ 2015, διοργανώνεται από τη διεθνή μαθηματική ένωση ΙΜΟ - International Mathematical Olympiad, και στη φετινή διαγωνιστική συνάντηση αναμένεται να πάρουν μέρος περισσότερες από 100 χώρες με τις μαθηματικές τους ενώσεις, μεταξύ των οποίων οι Αυστρία, ΗΠΑ, Καναδάς, Κίνα, Κούβα, Κύπρος, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Λουξεμβούργο, Μεξικό, Ολλανδία, Νορβηγία, Ρωσία, Ισπανία, Αγγλία, Ελλάδα και περισσότεροι από 600 σπουδαστές από όλο τον κόσμο.
Ακόμη, στην Αθήνα  το Σεπτέμβρη, πραγματοποιείται το διεθνές μαθηματικό συνέδριο - MICOM 2015. Διάρκεια: 22 έως 26 Σεπτέμβρη. Διοργανωτής, η μαθηματική εταιρεία - ΕΜΕ, σε συνεργασία με τη μαθηματική εταιρεία νοτιανατολικής Ευρώπης Seemous, το μαθηματικό τμήμα του παν/μιου Αθήνας, τη σχολή εφαρμοσμένων μαθηματικών & φυσικών επιστημών του ΕΜΠ και το Αριστοτέλειο παν/μιο Θεσσαλονίκης.
Στην Καστοριά, τέλος, θα πραγματοποιηθεί το 32ο μαθηματικό συνέδριο, το Νοέμβρη, με διοργανωτή τη μαθηματική εταιρεία - ΕΜΕ. Χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου: Από τις 30 Οκτώβρη έως την 1η Νοέμβρη.
Πρόκειται για την ετήσια θεσμική συνάντηση ενημέρωσης και διαλόγου του κλάδου, με την παρουσίαση των τελευταίων εξελίξεων από όλο τον κόσμο στο χώρο των μαθηματικών. Τίτλος του φετινού συνεδρίου, "η δύναμη των μαθηματικών κινητήριος μοχλός της επιστημονικής έρευνας και της εξελικτικής πορείας του πολιτισμού μας".
Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, μαθηματικοί, ερευνητές, νέοι σπουδαστές και δεκάδες εκπαιδευτικοί από όλη τη χώρα, θα πάρουν μέρος στις διοργανώσεις.
Σημειώνεται ότι πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του 32ου συνεδρίου, θα είναι ο καθηγητής του παν/μιου Αθήνας Ανάργυρος Φελλούρης και της οργανωτικής επιτροπής, ο ομ. καθηγητής του παν/μιου Πειραιά Νίκος Αλεξανδρής.

Περισσότερες πληροφορίες για τις διοργανώσεις στο τηλ. 210 3617784 και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 1. www.hms.gr/views/conventions/list 2. http://blogs.sch.gr/32synedrioeme/sample-page/  3. www.imo2015.org/program.php?lang=en

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου