Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Θαν. Παντελούς καθηγητής Μαθηματικών στο Λίβερπουλ: Ικανοποίηση για το συνέδριο, ενθουσιασμός για τη Μεσσηνία

Θαν. Παντελούς καθηγητής Μαθηματικών στο Λίβερπουλ: Ικανοποίηση για το συνέδριο, ενθουσιασμός για τη Μεσσηνία

Ολοκληρώθηκαν χθες στην Καλαμάτα οι εργασίες του Διεθνούς Μαθηματικού Συνεδρίου, με θέμα "Σύγχρονες μαθηματικές μέθοδοι στην Επιστήμη και την Τεχνολογία 2012/Modern Mathematical Methods in Science and Technology 2012", που φιλοξενήθηκαν στο ξενοδοχείο "Elite City Resort".
Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Τμήμα Μαθηματικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη συνεργασία του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.
«Το συνέδριο γίνεται ανά 3ετία και ήταν το τρίτο που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας για καλλιέργεια και προαγωγή της έρευνας στα Μαθηματικά και τις εφαρμογές τους στη χώρα μας», σημείωσε ο συμπατριώτης μας -από τη Μεσσήνη- καθηγητής Γρηγόρης Καλογερόπουλος, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και  πρόεδρος επίσης στο Τμήμα Μαθηματικών του ΕΜΠ και στην Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία.
Μεταξύ των συμμετασχόντων στο συνέδριο και ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ Θανάσης Παντελούς, διευθυντής στο Τμήμα Οικονομικών και Αναλογιστικών Μαθηματικών, μέλος στο Ινστιτούτο της Θεωρίας κινδύνου και αβεβαιότητας και διευθυντής μεταπτυχιακών προγραμμάτων στο συγκεκριμένο βρετανικό πανεπιστήμιο.
Μιλώντας στην «Ε», ο Θ. Παντελούς -ο οποίος συγκαταλέγεται στο σημαντικά πολυάριθμο ελληνικό επιστημονικό δυναμικό που πλέον βρίσκεται στο εξωτερικό- εξέφρασε ικανοποίηση για το επίπεδο του συνεδρίου, αλλά και ιδιαίτερα ενθουσιασμένος για την περιοχή μας.
Οπως τόνισε, ο ίδιος επέλεξε να φύγει από την Ελλάδα, τόσο γιατί ήθελε να δοκιμάσει τις δυνατότητές του έξω από τη χώρα μας, όσο και γιατί ήθελε να αξιοποιήσει την ευκαιρία να εξειδικευτεί στα οικονομικά μαθηματικά.
«Πολύς κόσμος, πολλοί Ελληνες επιστήμονες, είναι πλέον σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, τόσο όσον αφορά στον τομέα των Μαθηματικών, όσο και στον ιατρικό τομέα» επισημαίνει, προσθέτοντας ότι ιδιαίτερα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι γεμάτα με Ελληνες, σε διάφορες βαθμίδες.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, εκτιμά ότι ορισμένοι από αυτούς δεν θα επιστρέψουν πια:
«Υπάρχουν δύο τάσεις. Η πρώτη αφορά στα άτομα που υποχρεώθηκαν να φύγουν από ανάγκη, λόγω των συνθηκών που επικρατούν σήμερα στη χώρα μας και οι οποίοι πιθανότατα θα ήθελαν κάποια στιγμή να επιστρέψουν. Η δεύτερη τάση έχει να κάνει με άτομα που έφυγαν για ακαδημαϊκούς λόγους και στην πορεία δημιούργησαν υποχρεώσεις στο εξωτερικό, εγκαταστάθηκαν εκεί και βλέπουν αρκετά δύσκολο να επιστρέψουν. Ωστόσο, αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάθε καλή διάθεση να βοηθήσουν τους Ελληνες που σπουδάζουν στο εξωτερικό, ενώ επιδιώκουν να διατηρούν -και να συσφίγγουν- τις σχέσεις τους με την πατρίδα» καταλήγει ο Θ. Παντελούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου